Δημοσιεύσεις|

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας έχει ξεφύγει και οφείλουμε να το διαχειριστούμε με σοβαρότητα και νομιμότητα. Οι κακές πρακτικές των τελευταίων δέκα ετών, έχουν δημιουργήσει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να διαιωνίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Τα ερωτήματα που τίθενται προς όλους είναι: Γιατί δεν οργανώνεται σοβαρά η αποκομιδή των απορριμμάτων; Γιατί δεν βγαίνει πρόγραμμα αποκομιδής; Γιατί δεν ακολουθούμε τις διαδικασίες; Γιατί δεν χρησιμοποιούμε τις νόμιμες λύσεις που υπάρχουν; Γιατί δεν υλοποιείται το εγκεκριμένο πρόγραμμα βιοαποβλήτων; (ημερομηνία εγκρισης 2-10-2020 ΑΔΑ ΨΛ8Ο7Λ6-2ΛΦ).

Η προηγούμενη δημοτική αρχή επί μια πενταετία έθαψε το πρόβλημα και συνέχισε να εναποθέτει σκουπίδια σε έναν κλειστό ΧΥΤΑ. Για το γεγονός αυτό είναι όλοι υπεύθυνοι και υπόλογοι.

Η σημερινή δημοτική αρχή, αντί να θέσει νέες βάσεις στη διαχείριση απορριμμάτων και να “ανατρέψει δημιουργικά” αυτό το κακό και χείριστο προηγούμενο, τι κάνει; Προχωράει στη δημιουργία νέου κακού προηγούμενου. Μεταφορτώνει απορρίμματα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες, υποδομές, την ασφάλεια των εργαζομένων, την ασφάλεια της δημόσιας υγείας, το σεβασμό του περιβάλλοντος. Και μάλιστα το κάνει αυτό έχοντας κλείσει δύο χρόνια διοίκησης. Ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το εν λόγω θέμα, συνεχίζοντας τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης.

Είναι επαίσχυντο να εξακολουθεί να ασκείται διοίκηση και πολιτική με αυτούς τους τρόπους. Αυτή την περίοδο, δημιουργείται στην τοπική κοινωνία ένα ψευτοδίλημμα: “Να έχω τα σκουπίδια στην πόρτα μου ή 4 χιλιόμετρα πιο πέρα;”

Είναι αυτό διαχείριση απορριμμάτων; Είναι αυτό άσκηση πολιτικής; Είναι αυτό οργάνωση;
Οι δημότες πρέπει να γίνουν κοινωνοί του προβλήματος και αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις πρέπει επιτέλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες.
Το προτείναμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και πέρασε στα “ψιλά”: Να αλλάξει η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΥΤΑ. Πρόεδρος να οριστεί ο Δήμαρχος και μέλη ένας από κάθε παράταξη. Παράλληλα να συμμετέχουν στο Δ.Σ, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μεσολογγίου, Αγίου Θωμά και των μεγάλων Κοινοτήτων από τις ενότητες Οινιαδών και Αιτωλικού. Το συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο, να έχει ως σκοπό, να δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες για να εκδοθεί η αδειοδότηση Σταθμού Μεταφόρτωσης. Να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές του. Και παράλληλα να προχωρήσει τις εργασίες εξυγίανσης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Για την καθημερινή αποκομιδή, επειδή τα σκουπίδια μας πρέπει να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου και της Παλαίρου, πρέπει να βγει επιτέλους, ένα πρόγραμμα αποκομιδής και ταυτόχρονα να κάνουμε μία σύμβαση με τον κοντινότερο σταθμό μεταφόρτωσης (Αστακός) – μέχρι να φτιάξουμε τον δικό μας – για να μπορούμε να μεταφορτώνουμε εκεί τουλάχιστον τα απορρίμματα που πάνε στην Πάλαιρο.

Δεν πρέπει για άλλη μια φορά να προτιμήσουμε την εύκολη λύση. Τα λάθη των προηγούμενων να γίνουν παράδειγμα αποφυγής! Αυτό που πρέπει όλοι να αναρωτιόμαστε είναι: γιατί αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα για την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων μας αρνούνται να καταρτίσουν βιώσιμο πλάνο και επιμένουν σε κακές πρακτικές; Γιατί δεν υπάρχει ορθή και νόμιμη ενημέρωση; Γιατί αυτή η επιμονή στην οπισθοδρόμηση και τον ωχαδερφισμό;

Για την ιστορία και επειδή δημιουργούνται εντυπώσεις από δημοσιεύματα θα πρέπει να αναφέρουμε τα εξής: όλο το προηγούμενο διάστημα που τα απορριμματοφόρα του Δήμου κατευθύνονταν προς τον ΧΥΤΑ και τελικά δεν έμπαιναν μέσα, οι αστυνομικές αρχές έφταναν στον χώρο μετά από καταγγελία. Η αστυνομία βρισκόταν στην είσοδο του ΧΥΤΑ και δεν προχωρούσε σε συλλήψεις επειδή οι οδηγοί των απορριμματοφόρων αποφάσιζαν, αφού τους εξηγούσαν τι θα γίνει αν μπουν μέσα, να γυρνούν στο εργοτάξιο. Μετά από τα γνωστά επεισόδια στον ΧΥΤΑ και το θυελλώδες Δημοτικό συμβούλιο της 16ης Νοεμβρίου, γιατί δεν υλοποιείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (υπ’αριθμ. 110/2021) για το θέμα;

Τέλος, η προσπάθεια που γίνεται να ποδοσφαιροποιηθεί ο δημόσιος διάλογος, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα και όχι συζητώντας την ουσία του θέματος, λειτουργεί μόνο αποπροσανατολιστικά.
Καταδικάζουμε τις ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής επί του ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, και ζητούμε από την τωρινή, στον εναπομείναντα χρόνο της, να λειτουργήσει με στοχοθεσία.

Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα!
Να βρίσκουμε λύσεις και όχι να δημιουργούμε νέα προβλήματα!

Σύνδεσμοι για όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί περισσότερο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κλείσιμο Παραθύρου Αναζήτησης