Αρθρογραφία, Δημοσιεύσεις|

Γράφει η Κώτση – Κατοχιανού Ουρανία

Διοικητικός Υπάλληλος Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης  Αιτωλοακαρνανίας.

Η υπουργική απόφαση 52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621 Β΄) ρυθμίζει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία καθώς και με χρόνιες παθήσεις στους κοινόχρηστους χώρους των πόλεων και των οικισμών:  «που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών όπως πλατείες, άλση, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, εν γένει στάσεις και αποβάθρες μέσων μαζικής μεταφοράς διαμορφώνονται ή ανακατασκευάζονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σε αυτούς η δυνατότητα πρόσβασης και ατόμων με αναπηρία».

Στα άρθρα της  συγκεκριμένης απόφασης αναγράφεται ο τρόπος που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων που αναφέρονται, όπως την ελεύθερη μετακίνησή τους στους δρόμους είτε από τα πεζοδρόμια είτε μετακινούμενοι με  αναπηρικό αμαξίδιο, επιστρώσεις δαπέδων μη ολισθηρών και εξοπλισμός των κοινοχρήστων χώρων .

Οι παρακάτω φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από δύο τυχαίους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης μας, δείχνουν την έλλειψη ευαισθησίας των τοπικών αρχόντων.

Το  να σεβαστεί ένας Δήμος και αυτή την μερίδα πολιτών μας πράττοντας τα δέοντα, είναι ένδειξη πολιτισμού και ένδειξη ευαισθησίας που πηγάζει από την στάση περί ίσης μεταχείρισης και έλλειψης διαφοροποίησης και  ρατσισμού.

 Δημιουργεί τις προϋποθέσεις  της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών που δέχονται καθημερινά «bulling» από τους υπόλοιπους ακούγοντας φράσεις όπως «κάτσε σπίτι σου ανάπηρε» ή εκφράσεις ακατονόμαστες, όταν δυσκολεύονται  στην καθημερινότητά τους.

Ο συνδυασμός μας επιδιώκει προσβασιμότητα για όλους και πρόθεση μας είναι να εξομαλυνθεί η μετακίνηση στους πολυσύχναστους αλλά και στο μεγαλύτερο σύνολο των δρόμων του Δήμου μας. Στους ήδη υπάρχοντες δρόμους, εξαιτίας της ρυμοτομίας μπορούν να γίνουν ενέργειες αφαίρεσης, ενώ σε σημεία που τα πεζοδρόμια δεν υπάρχουν, να διαμορφωθούν κατάλληλα, με τις απαραίτητες κλήσεις και ράμπες.

Η βιώσιμη κινητικότητα σε μια πόλη είναι δικαίωμα όλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κλείσιμο Παραθύρου Αναζήτησης