Αρθρογραφία, Δημοσιεύσεις|

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την πρώτη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την έκτακτη συνεδρίαση που ακολούθησε με θέμα τον δικαστικό χάρτη και το Πρωτοδικείο στο Μεσολόγγι.

Αγαπητοί συμπολίτες,

την Τρίτη 2 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη (ειδική συνεδρίαση) του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκλέχτηκε το Προεδρείο του Συμβουλίου και τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής.

Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέχτηκε η κα. Φούντα (από την παράταξη του Δημάρχου), αντιπρόεδρος ο κ. Νικόλαος Καραπάνος (από την παράταξη του κ. Κώστα Λύρου και Γραμματέας ο κ. Νίκος Βασιλόπουλος (από την παράταξη του κ. Νίκου Καραπάνου).

Δώσαμε την θετική μας ψήφο για τις θέσεις της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και την θέση του Γραμματέα. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που εκλέγονται πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως δείγμα καλής θέλησης επιθυμούμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να δοκιμαστούν.

Ψηφίσαμε λευκό ως προς την επιλογή του Αντιπροέδρου του συμβουλίου.

Στη συνέχεια έγινε η ψηφοφορία για την Δημοτική Επιτροπή. Η Δημοτική Επιτροπή αποτελείται από 7 μέλη. Πέντε μέλη από την παράταξη του Δημάρχου και δύο μέλη της μειοψηφίας.

Αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής είναι οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι τώρα η οικονομική επιτροπή, η επιτροπή ποιότητας ζωής και η εκτελεστική επιτροπή.

Υποψήφιοι από την μειοψηφία ήταν οι κύριοι Κώστας Λύρος, Νίκος Καραπάνος, Θανάσης Λύρος και η κα. Βάνα Πατρινού.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και εκλέχτηκαν οι κύριοι Κώστας Λύρος και Νίκος Καραπάνος ως τακτικά μέλη και η Βάνα Πατρινού και Θανάσης Λύρος ως αναπληρωματικά. Πλειοψηφία στην επιτροπή αυτή έχει η παράταξη του Δημάρχου.

Επειδή στην δημοτική επιτροπή δεν δύναται να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, για λόγους διαφάνειας και συμμετοχικότητας και με σκοπό να σας εκπροσωπούμε στο έπακρο, θα αιτηθούμε να ληφθεί απόφαση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο – με βάση δικαίωμα που δίνει εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών – να συμμετέχουμε στην επιτροπή (χωρίς δικαίωμα ψήφου).

Στην συνέχεια ακολούθησε έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την έκδοση ψηφίσματος για το θέμα που έχει προκύψει με τον δικαστικό χάρτη της χώρας που πρόθεση έχει να καταργήσει το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο και το Πρωτοδικείου του Μεσολογγίου.

Το ψήφισμα έφερε στο Συμβούλιο ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου που δια του Προέδρου του έχει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές επαφές για την εξέλιξη του θέματος.

Στηρίξαμε το ψήφισμα, ψηφίζοντας υπέρ, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ (t.ly/B9wrb), και αναφέραμε προς ενημέρωση του σώματος ότι το πόρισμα για τον δικαστικό χάρτη φωτογραφίζει την περίπτωση του νομού Αιτωλοακαρνανίας αφήνοντας ξεκάθαρα το ενδεχόμενο κλεισίματος του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

Εξηγήσαμε ότι θεωρούμε λανθασμένες τις ενέργειες της κυβέρνησης που έχουν ως μοναδικό στόχο την δημοσιονομική συγκέντρωση και στον τομέα της δικαιοσύνης, όπως έχει γίνει και σε άλλους βασικούς τομείς όπως της υγείας και της παιδείας. Χωρίς να εξετάζονται βασικά κριτήρια όπως η εγγύτητα του πολίτη στις υπηρεσίες, η γεωμορφολογία του νομού μας, η ενίσχυση της επαρχίας, απειλείται με κλείσιμο άλλη μία ουσιώδης υπηρεσία της περιοχής μας. Προσκαλέσαμε τον κ. Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα με εργαλείο του τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα.

Τονίσαμε ότι όλο το ανθρώπινο δυναμικό των λειτουργών της δικαιοσύνης (δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι) είναι αντίθετοι με το κλείσιμο του Πρωτοδικείου στο Μεσολόγγι και οι κτιριακές υποδομές του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου είναι κατάλληλες και στο άμεσο μέλλον θα ανακαινιστούν. Τέλος, προτείναμε να μην δεχτούμε να μπούμε σε διλήμματα αλλά να υποστηρίξουμε σθεναρά την συνέχιση και των δύο Πρωτοδικείων του νομού μας, ένα στο Μεσολόγγι και ένα στο Αγρίνιο καθώς και την παραμονή του Εφετείου εντός του νομού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κλείσιμο Παραθύρου Αναζήτησης