Αρθρογραφία, Δημοσιεύσεις|

Η εισήγηση της επικεφαλής του συνδυασμού για την επικείμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου

Διαβάζοντας όλα τα υπομνήματα, και τις εκθέσεις που έχουν τεθεί υπόψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η επιλογή της κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου η οποία προτείνεται στο σχέδιο νόμου, είναι ενάντια σε κάθε λογική και αριθμητική.

Ούσα η ίδια δικηγόρος, μέλος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου καλούμαι να μιλήσω ενώπιον σας με διττή ιδιότητα. Ως δημοτική σύμβουλος, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των πολιτών της περιοχής και ως λειτουργός της δικαιοσύνης για την κατάργηση της επαγγελματικής υπόστασης και την βίαιη έξοδο στην οποία μας σπρώχνουν και από το επάγγελμα και από την περιοχή.

Ο δικηγορικός σύλλογος Μεσολογγίου έχει αναδείξει σθεναρά την αναγκαιότητα της διατήρησης και των δύο Πρωτοδικείων στην Αιτωλοακαρνανία. Με τρανταχτά επιχειρήματα και με αδιάψευτους αριθμούς, όπως είναι ο όγκος υποθέσεων και στα δύο Πρωτοδικεία, τα πληθυσμιακά κριτήρια (90.000 πληθυσμό εξυπηρετεί το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και 105.000 το Πρωτοδικείο Αγρινίου), τα γεωγραφικά κριτήρια (ορεινοί όγκοι, δύσκολη οδική σύνδεση, καλύτερη πρόσβαση της πόλης του Μεσολογγίου στην Ιόνια οδό), ανάγκες στον τομέα της δικαιοσύνης, κτιριακές υποδομές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί σχηματισμοί, δικηγόροι.

Πραγματικά αναρωτιέμαι, αν δεν πείθουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων με τους αριθμούς και τα ουσιαστικά επιχειρήματα, πώς θα πείσουμε;

Συνειδητοποιούμε για ακόμα μία φορά, ότι επι της ουσίας, στα καίρια ζητήματα του Δήμου Μεσολογγίου δεν υπάρχει καμία βουλευτική βοήθεια είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Να θυμηθούμε το ΤΕΙ, τη Μαρίνα, το Νοσοκομείο – τώρα έφτασε η ώρα του Πρωτοδικείου. Δυστυχώς ο Δήμος δεν εκπροσωπείται επάξια στα κέντρα λήψης των αποφάσεων με συνέπεια συνεχώς να βρισκόμαστε στο σημείο να χάνουμε ενώ άλλοι Δήμοι να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν.

Εκτός από μια δημόσια δομή που θέλουν να αποσύρουν, ταυτόχρονα για ακόμα μια φορά συρρικνώνουν την οικονομία του Δήμου, μειώνοντας θέσεις εργασίας και χάνοντας τόσοι άνθρωποι πηγή εισοδήματος. Από δικηγόρους και διοικητικό προσωπικό μέχρι καταστήματα.

Πρέπει να σταθούμε ως Δήμος στα πόδια μας, να στραφούμε στον τουρισμό, τις καλλιέργειες και τη μεταποίηση, να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό δήμο που θα έχει τη δυνατότητα – πλέον – να διεκδικεί με αξιώσεις και Νοσοκομείο και Πανεπιστήμιο και περισσότερα κρατικά κονδύλια, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών και μόνο έτσι θα είμαστε ισχυροί ώστε να μην χάνουμε.

Όσο η πόλη φυτοζωεί, τόσο θα την χτυπάνε. Όσο πιο γρήγορα πορευτούμε προς τη σωστή αναπτυξιακή πορεία και αυξήσουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα, τόσο λιγότερα θα μπορούν να μας αφαιρούν.

Ναι, έχουμε περάσει στην ψηφιακή εποχή και ναι επιθυμούμε να δουλεύουν καλά οι δημόσιες υπηρεσίες μας. Θα γίνει όμως αυτό τσουβαλιάζοντας τους πάντες στα μεγάλα αστικά κέντρα; Αντί η τεχνολογία να γίνεται μέσο αποκέντρωσης, χρησιμοποιείται ως άλλοθι για το κλείσιμο υποδομών;

Τέτοια αναλγησία; Τέτοια οριζόντια μέτρα; Και τέτοιο όραμα για την ελληνική δικαιοσύνη;

Ζούμε τελικά σε κράτος πρόνοιας και δικαίου;

Οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις παίρνονται από ψηφολάγνους και αριθμολάγνους χωρίς ίχνος πολιτικής ειλικρίνειας.

Η δημοσιονομική πολιτική του συγκεντρωτισμού αγαθών όπως η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη, η πρόσβαση στο καθαρό νερό, δεν έφερε σε καμία κοινωνία ανάπτυξη ή βιωσιμότητα. Αντίθετα οδήγησε στην ερημοποίηση των περιοχών και στην απομάκρυνση των ανθρώπων.

Η ψήφιση της κατάργησης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου είναι ενάντια σε κάθε λογική και αριθμητική. Η απόφαση αυτή θα είναι καθαρά πολιτική επιλογή υποβάθμισης της πρόσβασης των πολιτών στη δικαιοσύνη και στραγγαλισμός των λειτουργών της δικαιοσύνης. Είμαστε ενάντια στην κατάργηση και ενώνουμε την φωνή μας κατά της αναλγησίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συντασσόμαστε με τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα και καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτές. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική ενταφιασμού των πάντων που εφαρμόζεται στην περιοχή μας.

Την Τρίτη που ο Δήμαρχος θα είναι στον Υπουργό, όλη η πόλη να είναι κλειστή, να βρεθούμε το πρωί μπροστά στα δικαστήρια, ώστε κύριε Δήμαρχε να έχετε ένα ακόμη διαπραγματευτικό εργαλείο στα χέρια σας.

Όταν κλείνει ένα σχολείο λένε ότι ανοίγει μια φυλακή. Όταν κλείνεις ένα πανεπιστήμιο, ένα νοσοκομείο, ένα δικαστήριο, τι ανοίγεις; Επιτρέψτε μου να πω, νεκροταφείο.

Μεσολόγγι, 21-01-2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κλείσιμο Παραθύρου Αναζήτησης