Αρθρογραφία|

Βασική αρμοδιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι να διαχειρίζεται με τιμιότητα, σύνεση και προς όφελος του Δήμου, τα χρήματα μας.

Η δυναμική ενός καταχρεωμένου Δήμου, προφανώς περιορίζεται, όταν είναι αντιμέτωπος με παρελθόντα χρέη. Δύσκολα μπορεί να προγραμματίσει και να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης. Χρειάζεται να περιορίσει τα έξοδα, να βάλει ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρεών και να αξιοποιήσει κάθε ευρώ που μπαίνει στα δημοτικά ταμεία.

Με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα “Διαύγεια”, επαναφέρουμε το ζήτημα κακοδιαχείρισης και σπατάλης του δημοτικού χρήματος. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι ο κ. Δήμαρχος λειτούργησε τα προηγούμενα 3,5 έτη – και λειτουργεί ακόμα και σήμερα – χωρίς να μεριμνήσει για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου.

Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε ορισμένα πρόσφατα παραδείγματα κακοδιαχείρισης των χρημάτων μας.
Για αγορά τριάντα τριών φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων πληρώσαμε 10.986€, δηλαδή 332€ το δέντρο, με μέση τιμή αγοράς 100€.

Για την τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου, νοικιάσαμε ανυψωτικό μηχάνημα με κόστος 14.142€. Λίγο καιρό, μετά την αγορά του δημοτικού ανυψωτικού μηχανήματος.
Αγοράσαμε σημαίες αντί του ποσού των 5.500€. Να υπάρχουν αυτές οι σημαίες στην αποθήκη του Δήμου ή είναι ένα έξοδο που επαναλαμβάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα;
Εντύπωση έκανε και η αγορά τετρακοσίων νωπών κοτόπουλών με αντίτιμο 7.467€, δηλαδή 18,5€ το τεμάχιο.

Και δώσαμε 14.869€ για να καταγραφούν τα φωτιστικά του Δήμου.

Παράλληλα, το 2022, η αποκατάσταση της παραλίας Τουρλίδας κόστισε 233.186€.
Αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα σωστά; Παραδόθηκε ένα έργο στο οποίο δεν χρειάζεται να ξανά παρέμβουμε μεσοπρόθεσμα;

Την ώρα που αναρωτιόμαστε που θα βρεθούν χρήματα για τη ΔΕΥΑΜ, τα ληξιπρόθεσμα της Κοινωφελούς, τις σχολικές επιτροπές και τις Δημοτικές Κοινότητες, συνεχίζουμε με κάποια παραδείγματα σπατάλης.

Οκτώ μήνες πριν τις εκλογές ο κ. Δήμαρχος αγοράζει επιβατικό όχημα αξίας 41.202€, προμηθεύεται εξοπλισμό για την κάλυψη αναγκών γραφείου δημάρχου με κόστος 2.840€, tablet με 1.979€ και φωτογραφική μηχανή με 830€.

Οι παραπάνω τιμές χρεώνουν το ποσό των 333.001€ στο ταμείο του Δήμου. Ένα ποσό, το οποίο με χρηστή διαχείριση χωρίς σπατάλες, θα μπορούσε να περιοριστεί τουλάχιστον στο μισό.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Μπαίνοντας κάποιος στις ιστοσελίδες “Διαύγεια” και “Προμηθέας”, ασκώντας το δικαίωμα ελέγχου των αντιπροσώπων του, θα ενημερωθεί περαιτέρω για ποσά και ποσότητες.

Η/Ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή, πρέπει να σέβονται τα χρήματα των δημοτών, να λογοδοτούν για τον τρόπο που τα ξοδεύουν και να μην κινούνται στην κατεύθυνση της κακοδιαχείρισης. Αντιθέτως, να περιορίζουν τη σπατάλη και να αξιοποιούν κάθε χρηματοδοτικό πόρο.

Γιώργος Λαμπρόπουλος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

“Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών”

https://www.facebook.com/olgadaskali.ischirosdimos/posts/pfbid0wtNhdnS83d4YvAxY6GEvPTunrVpeSdJJWpUxWPTsQvfRrsRQYfhWZwVq6E7PN8vvl

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κλείσιμο Παραθύρου Αναζήτησης